Paleckių namas

Senojoje Lietuvoje aukščiausioji valdžia kartais priimdavo sprendimus, kurie, žvelgiant iš šiandienos, atrodo keistoki – pavyzdžiui, tam tikrą amatininką paversdavo monopolistu. Tokiu būdu XVI a. į vienas rankas buvo atiduota visa vilnietiško stiklo gamyba. 

Žmogus, kuriam taip pasisekė, vardu Martynas Paleckis. Jis 1547 m. gavo valdovo Žygimanto Augusto privilegiją, pagal kurią niekas kitas Vilniuje neturėjo teisės nei gaminti stiklą, nei supirkinėti jį iš užsienio pirkių, nei pardavinėti. Tapęs stiklo gamintoju ir prekeiviu M. Paleckis pratęsė savo tėvo Jono Paleckio veiklą, kurią šis, savo ruožtu, buvo perėmęs iš Vilniaus vyskupo, irgi Jono (1499–1538). Šis dvasininkas buvo, kaip dabar sakytume, verslios prigimties ir XVI a. pradžioje įkūrė stiklo dirbtuvę.

Tikėtina, kad savosios stiklo manufaktūros gaminiais ir atvežtiniu stiklu M. Paleckis prekiavo dabartiniame Stiklių gatvės name, pažymėtame 5 numeriu. Ant šio pastato, dar ir XVII a. pradžioje vadinto Paleckio namu, yra atminimo lenta.

Daugiau apie Paleckius ir stiklo gamybą Vilniuje galite sužinoti paspaudę šią nuorodą.

Adresas: Stiklių g. 5