Bernardinų vienuolyno ansamblis

Vilniaus Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčia kartu su Šv. Onos bažnyčia bei bernardinų vienuolynu sudaro reikšmingiausią gotikinės architektūros ansamblį Lietuvoje. Valdovo Kazimiero Jogailaičio pakviesti bernardinų vienuoliai Vilniuje įsikūrė 1469 m. Jiems buvo paskirta Vilnelės upės pusiasalyje esanti valda.

Kiek žinoma, pirmoji bernardinų bažnyčia buvo medinė. Iki šių dienų išlikusi mūrinė bažnyčia iškilo 1516 m. To meto amžininkų teigimu, Vilniaus Šv. Pranciškaus Asyžiečio ir Šv. Onos bažnyčios išsiskyrė savo puošnumu ir didumu. Vieta, kurioje įsikūrė bernardinų vienuoliai, nulėmė tai, jog šis ansamblis tapo integralia miesto gynybos dalimi, pratęsiančia Žemutinės pilies įtvirtinimus ir ginančia miestą iš rytų. Dėl šios priežasties bažnyčios pastogėje ir jos bokšteliuose buvo įrengtos šaudymo angos.

Būtent šiame pastatų komplekse buvo saugojami garsieji Elenos turtai. Valdovo Aleksandro Jogailaičio žmonos lobyną sudarė iš Maskvos atsivežtas kraitis, buvusio sutuoktinio dovanos ir savarankiškai sukauptos vertybės.

Plačiau apie bernardinų komplekse saugotą Elenos lobio istoriją galite sužinoti paspaudę šią nuorodą.

Adresas: Maironio g. 8