Šv. Jonų bažnyčia

Šv. Jonų bažnyčia viena seniausių katalikų bažnyčių Vilniuje. Manoma, jog bažnyčios statybos prasidėjo dar 1386 m., jas iniciavo tuometinis Lenkijos karalius ir Lietuvos didysis kunigaikštis Vladislovas Jogaila, o jos statybos truko net 40 metų.

1571 m. Šv. Jonų bažnyčia buvo perduota prieš keletą metų atvykusiems ir jau kolegiją įkūrusiems jėzuitams. 1579 m. įsteigus Vilniaus universitetą, Šv. Jonų bažnyčia buvo įtraukta į studijų procesą: čia vykdavo karšti studentų disputai, rengiamai studentų vaidinimai, vykdavo tezių gynimo ir diplomų įteikimo šventės. Kartais į Šv. Jonų bažnyčią užsukdavo ir Abiejų Tautų Respublikos karaliai.

Bažnyčioje galima rasti skirtingų architektūros stilių (gotikos, renesanso, baroko, klasicizmo) elementų. XVI a. bažnyčia didžia dalimi buvo perstatyta renesanso stiliumi. XVII a. pradžioje šalia bažnyčios iškilo aukščiausias senamiesčio statinys – bažnyčios varpinė, bažnyčioje buvo įrengtos naujos koplyčios. 1737 m. ir 1749 m. gaisrų nusiaubusių Šv. Jonų bažnyčią, buvo imtasi jos atstatymo darbų. Jonui Kristupui Glaubicui yra priskiriamas įmantrus banguojančių vėlyvojo baroko formų pagrindinis fasadas.

Kaip Šv. Jonų bažnyčioje vykdavo tezių gynimas galite sužinoti paspaudę šią nuorodą.

Adresas: Šv. Jono g. 13