Vokiečių gatvė

XIV a. antrojoje pusėje, teritorijoje aplink dabartinę Vokiečių g., plytėjo taip vadinamas vokiečių miestas. Manoma, jog XV a. pirmojoje pusėje vokiečių miestas išsiplėtė rotušės link, taip pamažu pradėjo formuotis Vokiečių gatvės kontūrai.

XVI a. ši gatvė tapo viena iš pagrindinių miesto komunikacinių ir komercinių arterijų. Apie tai liudija ir anksti šioje gatvėje atsiradęs mūras. Štai 1636 m. visa Vokiečių gatvė minima kaip mūrinė, dominuojama kelių aukštų pastatų bei gausiai apgyvendinta to meto Vilniaus elito. Gatvėje veikė daugybė smulkių krautuvių, vaistinių. XVI a. viduryje pusėje Vokiečių gatvėje iškilo pirmoji Vilniuje evangelikų liuteronų bažnyčia.

XIX a. dauguma ant dauguma Vokiečių g. pastatų jau buvo trijų-keturių aukštų. Gatvė ir toliau atliko prekybos centro vaidmenį, čia spietėsi tiek stambios, tiek smulkios parduotuvės. 1944 m. nemaža dalis Vokiečių gatvės namų buvo smarkiai apgriauti. Po karo buvo nuspręsta rytinės gatvės pusės namų neatstatyti. Jų vietoje išdygo nauji pastatai, neatpažįstamai pakeitę gatvės užstatymą.

Adresas: Vokiečių g.